Visų reikalas

Informacija

Smurtas elektroninėje erdvėje

Technologijos atveria daugybę bendravimo galimybių, tačiau kartu atsiranda ir pavojų. Vienas jų yra smurtas elektroninėje erdvėje. Internete žmonės jaučiasi apsaugoti savo virtualių tapatybių, anonimiškumo, bet jų saviraiškos laisvė neturėtų žeisti kitų – už nusižengimus asmens garbei ir orumui, grasinimus bei priekabiavimą yra traukiama baudžiamojon atsakomybėn. Tai, kas vyksta virtualiame pasaulyje, iš tiesų stipriai veikia tikrų žmonių jausmus ir kasdienio gyvenimo kokybę. Jei nukentėjote nuo smurto elektroninėje erdvėje, turite teisę ginti savo teises ir interesus.

Kaip gali pasireikšti smurtas elektroninėje erdvėje?

Smurtu elektroninėje erdvėje yra laikomas kibernetinis persekiojimas (pastovus ir atkaklus bandymas susisiekti), patyčios susirašinėjimuose, žeminantys komentarai, šmeižtas, padirbtos audiovizualinės medžiagos platinimas (angl. deep fakes), grasinimai prieš žmogų panaudoti fizinį ar seksualinį smurtą, asmeninės informacijos apie kitą žmogų atskleidimas arba grasinimai tai padaryti, keršto pornografija ir nepageidaujamo seksualinio turinio siuntinėjimas. Visa tai gali vykti nepriklausomai nuo nukentėjusiojo dalyvavimo socialinėse veiklose, bet asmens privatus gyvenimas bei profesinė veikla dažnai yra naudojami kaip pretekstas smurtui elektroninėje erdvėje. Anksčiau minėti nusižengimai taip pat gali būti mokykloje, darbe ar kitoje aplinkoje patiriamo priekabiavimo tąsa.

Naudojamos priemonės suteikia smurtautojams daugiau pasitikėjimo savimi ir sukuria neliečiamumo iliuziją, todėl dažnai patyčios elektroninėje erdvėje būna dar intensyvesnės. Jos gali vykti socialiniuose tinkluose, susirašinėjimuose, žaidimų portaluose, pasireikšti laiškų, žinučių siuntinėjimu, dažnais skambučiais.

Ką daryti, jei patiriate smurtą elektroninėje erdvėje?

  • Praneškite apie netinkamą turinį socialinių tinklų administratoriams. Daugelis socialinių tinklų suteikia galimybę pranešti administratoriams apie įžeidžiančius arba melagingus įrašus, komentarus, grupes ir paskyras. Tai padarysite anonimiškai, o skriaudėjas bus įspėtas dėl netinkamų veiksmų – tikėtina, kad jis sieks išsaugoti savo paskyras ir pradės elgtis atsakingiau.
  • Apribokite kitų galimybes jus pasiekti bei stebėti. Užblokuokite priekabiaujančius asmenis socialiniuose tinkluose, kad jiems būtų sunkiau su jumis susisiekti bei peržiūrėti turinį, kuriuo dalinatės. Taip pat neviešinkite savo planų bei tikslios buvimo vietos esamuoju laiku, nes ši informacija padeda nustatyti jūsų kasdienius įpročius. Kadangi palengvėja persekiotojų darbas, jūsų saugumas, sveikata ir net gyvybė atsiduria pavojuje.
  • Pasikeiskite telefono numerį. Kartais gali pakakti užblokuoti jums kenkiančių žmonių telefono numerius, tačiau jūsų telefono numeris gali būti paviešintas ir dideliam kiekiui žmonių, pavyzdžiui, paskelbtas melagingame skelbime. Jei taip nutinka, rekomenduojama pasikeisti telefono numerį ir juo pasidalinti tik su artimaisiais.
  • Užtikrinkite savo prietaisų, elektroninio pašto, elektroninės bankininkystės ir paskyrų socialiniuose tinkluose saugumą. Pačius svarbiausius slaptažodžius pasikeiskite į naujus ir naudokitės rekomendacijomis – saugus slaptažodis susideda bent iš 12 simbolių, tarp kurių yra didžiųjų bei mažųjų raidžių, skaitmenų, spaudos ženklų ir simbolių.
  • Neatsakykite į žinutes, laiškus ar komentarus. Bet koks atsakas tik skatina smurtautojus ir parodo, kad jų skleidžiama neapykanta jus veikia – tai ir yra pagrindinis tikslas. Kai smurtautojas pamatys, kad jo investuojamas laikas neduoda jokių rezultatų, elektroninės patyčios gali nutrūkti.
  • Pasikalbėkite apie situaciją su draugu, šeimos nariu ar kitu žmogumi, kuriuo pasitikite. Artimo žmogaus arba patyrusio specialisto palaikymas gali padėti jums neprarasti pasitikėjimo savimi ir sušvelninti smurto elektroninėje erdvėje žalą jūsų gyvenimo kokybei.
  • Išsaugokite gautų laiškų, žinučių ir komentarų elektronines bei spausdintas kopijas. Visi įrodymai bus reikalingi, jei nuspręsite pranešti apie patiriamą smurtą. Kuo jų daugiau, tuo lengviau bus įrodyti smurtautojo kaltę.
  • Praneškite apie netinkamą elgesį atsakingam asmeniui organizacijoje. Jei elektroninėje erdvėje smurtauja jūsų kolegos ir tai trukdo sklandžiam darbui, apie situaciją reikėtų informuoti vadovą, personalo skyriaus darbuotoją ar kitą žmogų, kuris galėtų imtis smurto užkardymo veiksmų.
  • Praneškite policijai apie grasinimus ir kitus jums nerimą keliančius priekabiautojų veiksmus. Jei manote, kad elektroninėje erdvėje patiriamas smurtas kenkia jūsų reputacijai, emocinei sveikatai arba kelia realią grėsmę jūsų fiziniam saugumui, nelaukite, kol smurtas baigsis savaime – to gali ir nebūti.

Kas taps auka, nepriklauso nuo lyties, amžiaus, pažiūrų, socialinės padėties ar kitų tapatybės bruožų. Niekas nėra visiškai apsaugotas nuo smurto elektroninėje erdvėje, bet tokių saugos priemonių kaip slaptažodžių stiprinimas ar buvimo vietos nuslėpimas galima prevenciškai imtis net tada, kai niekas nesikėsina į jūsų privatumą elektroninėje erdvėje.