Visų reikalas

Informacija

Ką daryti, jei namuose patiriu suaugusiųjų smurtą?

Patiriamas bendraamžių smurtas arba smurtas artimoje aplinkoje gali priversti jaustis bejėgiškai, tarsi niekas nenori ir negali padėti. Tačiau taip nėra, tavo aplinkoje yra ne vienas žmogus, kuris gali padėti arba nukreipti link pagalbos.

Atmink, kad panaudotas smurtas yra tik smurtautojo atsakomybė, o nukentėjęs asmuo nėra dėl to kaltas.

NEMOKAMA EMOCINĖ PAGALBA

Organizacija Kontaktai
Jaunimo linija
Emocinė parama jaunimui
Telefonu (visą parą) 8 800 28888
Pokalbiai internetu (18:00 – 22:00)
Pagalba el. paštu (atsako per dvi dienas)
Vaikų linija
Emocinė parama vaikams ir paaugliams
Telefonu kasdien (nuo 11:00 – 23:00) 116 111
Pokalbiai internetu nuo pirmadienio iki penktadienio (18:00 – 23:00)
Pagalba el. paštu (atsako per dvi–tris dienas)

Smurto artimoje aplinkoje atveju visada svarbiausia pasirūpinti savo saugumu. Galima išeiti pas draugus, ginimes ar kreiptis pagalbos į pažįstamus kaimynus.. Kai nebegresia fizinis pavojus, reikėtų skambinti bendruoju pagalbos telefonu 112. Po kreipimosi į policiją prasidės procesas, į kurį įsitrauks ir policijos pareigūnai, ir specializuoto kompleksinės pagalbos centro darbuotojai, ir vaiko teisių apsaugos specialistai. Institucijų įsitraukimas gali gąsdinti, tačiau reikia atsiminti, kad jų bendras tikslas yra padėti smurtą patyrusiems asmenims ir juos apsaugoti, o ne pakenkti šeimai.

Smurto artimoje aplinkoje išgyvenimas yra traumuojanti patirtis, reikalaujanti daug emocinių išteklių, todėl vienatvėje su tuo susitvarkyti gali būti per sunku. Visų pirma išklausyti gali draugai ar kiti artimieji, tačiau taip pat galima pasikalbėti su kitu suaugusiuoju, kuriuo pasitiki, pavyzdžiui, mėgstamiausiu mokytoju ar mokyklos socialiniu darbuotoju. Kai trūksta emocinės paramos arba ji tuo metu yra nepasiekiama, galima skambinti į vieną iš emocinės pagalbos linijų arba susisiekti su jomis internetu.