Visų reikalas

Informacija

Užduotys mokytojams

  • Nori dirbti vaikų darželyje, bet visi sako, kad tai nevyriškas darbas?
  • Kažko neturėtum daryti, kadangi esi mergina? Gal – žaisti futbolo, nešti sunkaus lagamino, atlikti remonto darbų?
  • Vaikystėje turėjai mėgstamą lėlę, bet niekam apie tai nepasakoji, nes berniukai neturėtų žaisti su lėlėmis?
  • Tau sako, kad tavo apranga provokuoja, bet tau patinka šie drabužiai ir nori jais rengtis?
  • Jaudiniesi dėl savo kūno, nes vyrai turėtų būti raumeningi?
  • Tave tildo, nes merginos turi būti mandagios?

Tai tik keletas stereotipų apie moteris ir vyrus, kuriuos matome ir apie kuriuos girdime savo aplinkoje. Kviečiame kartu su moksleiviais aptarti lyčių stereotipus komiksų arba protmūšio pagalba. Žemiau rasite interaktyvių užsiėmimų aprašymą ir medžiagą mokytojams.

KOMIKSAS

Užsiėmimo tema – lyčių stereotipai.

Medžiaga:

Išdalykite moksleiviams neužpildytus komiksus (užduoties lapus), kuriuos jie turėtų užpildyti savarankiškai klasėje arba namuose. Baigtus komiksus moksleiviai turėtų grąžinti mokytojui arba pristatyti klasėje. Iš anksto parengtus komiksus galima parodyti prieš užduotį kaip pavyzdį, kaip būtų galima komiksus užpildyti (ypač, jei moksleiviams kyla sunkumų suprasti užduotį), arba po to, panaudojant juos užduoties aptarimui.

Svarbu!  Šios užduoties aptarimas yra būtinas.

Diskusijai pradėti galite užduoti bendresnio pobūdžio klausimus, pavyzdžiui: ar esate savo gyvenime susidūrę su lyčių stereotipais? Kokiais? Kaip dėl to jautėtės? Kaip į juos reaguojate?

Prie kiekvieno šių komiksų (mokytojams skirtoje instrukcijoje) yra specifiniai aptarimui ir diskusijoms skirti klausimai, susiję su konkrečiais lyčių stereotipais. Galima diskutuoti visiems kartu klasėje arba suskirstyti moksleivius į mažesnes grupeles, kurios vėliau visai klasei pristatytų grupelės apibendrinimus.

PROTMŪŠIS

Užsiėmimo tema – moterų ir vyrų nelygybė pasaulyje.

Protmūšį galite vesti klasėje gyvai arba nuotoliniu būdu. Dalyvius suskirstykite į komandas po 5 moksleivius. Kiekviena komanda turi turėti savo pavadinimą bei tarpusavyje susitarti, kas komandos vardu, teiks atsakymus protmūšio vedėjai (-ui). Vedėjai (-ui) uždavus klausimą, komandos turi per iš anksto susitartą laiką pateikti atsakymą. Taškas fiksuojamas komandai, kuri greičiausiai pateikia teisingą atsakymą. Jei pirmasis pateiktas atsakymas neteisingas, taškas skiriamas kitai komandai, kuri antra pateikė teisingą atsakymą, paaiškėjus, kad pirmasis spėjimas buvo neteisingas, ir t. t.

Svarbu!  Protmūšio klausimai turi ne tik atsakymus, bet ir platesnius paaiškinimus apie moterų ir vyrų nelygybę pasaulyje. Skirkite laiko jiems aptarti ir diskusijai. Užduokite klausimus moksleiviams: ką manote apie šiuos faktus, ar esate patys pastebėję panašių situacijų, kai moterys ir vyrai vertinami skirtingai, kokios tai situacijos, kaip elgiatės, kai susiduriate su nevienodu vertinimu dėl savo lyties, ir pan.

Medžiaga: