Visų reikalas

Informacija

Temų sąrašas

Pakartotinio smurto rizikos rodikliai

Nepaisant tam tikrų būdingų bruožų, kiekvienas smurto artimoje aplinkoje atvejis yra gana unikalus. Todėl įvertinant padėtį svarbu įsiklausyti į nukentėjusiųjų nuomonę – jos geriausiai žino kiek pavojinga yra susiklosčiusi padėtis.

Antra vertus, mokslininkai yra nustatę ir tam tikrus rodiklius, kurie padeda nustatyti pakartotinio smurto, kuris gali baigtis ir nužudymu riziką[1]. Žemiau pateiktoje lentelėje matyti, kad penki dažniausiai pasitaikantys veiksniai yra susiję su esamo /buvusio partnerio turimais kriminaliniais įrašais (ne būtinai dėl smurto artimoje aplinkoje), santykių nutraukimu, sunkinančiomis problemomis (piktnaudžiavimu alkoholiu ar kitomis narkotinėmis medžiagomis, psichikos sveikatos sutrikimais), užpuoliko pavydumu ir polinkiu kontroliuoti, smurto stiprėjimu ir  didėjančiu dažnumu.

Svarbu taip pat atkreipti dėmesį, į sąsajas tarp veiksnių. Mokslininkai nustatė, kad ryškiausia nuoroda į pakartotinio smurto, o gal net nužudymo grėsmę yra agresoriaus pavydumas ir polinkis į kontroliuoti nukentėjusiąją. Analizė parodė, kad esant šiems požymiams visad pasireiškia ir vienuolika kitų iš likusių keturiolikos. Piktnaudžiavimas alkoholiu ar kitomis narkotinėmis medžiagomis taip pat didina sąsajų su kitais rizikos veiksniais tikimybę.

Rodikliai specialistams

Pakartotinio smurto artimoje aplinkoje ir nužudymo rizikos veiksniai.